Ο αθλητής είναι γεγονός ότι αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τον κλινικό που καλείται να παρέμβει στη μελέτη, ανάλυση και  σχεδιασμό των ορθωτικών μέσων που θα χρησιμοποιήσει.

Η διαφοροποίηση της εμβιομηχανικής μελέτης ενός αθλητή είναι τόσο διαφορετική σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς, ώστε με σαφήνεια να περιγράφεται στο χώρο της εμβιομηχανικής σήμερα, ένα εντελώς ξεχωριστό πλαίσιο εξέτασης, καθώς και διαφορετικός εξοπλισμός, ανάλογα το άθλημα και τους στόχους της θεραπευτικής παρέμβασης.

 Για παράδειγμα, όταν ένας δρομέας αποστάσεων έχει υποστεί ένα τραυματισμό και νιώθει πόνο κατά το τρέξιμο στο 19 χλμ, πως θα μπορούσε μια απλή στατική μέτρηση ή ακόμα και μια δυναμική καταγραφή του φυσιολογικού βαδίσματος του, που δεν του προκαλούν ποτέ καμία ενόχληση, να αναπαράγουν τον πόνο του και να δώσουν αξιόπιστες πληροφορίες στον κλινικό για την μελέτη, ανάλυση και σχεδιασμό της θεραπείας του; …. Απλά δεν μπορούν!

Ειδικός εξοπλισμός για μετρήσεις αθλητών….

Καινοτομώντας, η Medisteps παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δυνατότητα και στον ερασιτέχνη αθλητή, να έρθει σε επαφή με την Κινητική και Κινηματική Ανάλυση για αθλητές.

1

Οι μετρήσεις της Κινητικής και Κινηματικής Ανάλυση για αθλητές στηρίζονται στη δυνατότητα να μπορούν να καταγράφονται πιέσεις, δυνάμεις και ροπές τόσο στη βάδιση αλλά κυρίως στην κίνηση και το τρέξιμο του αθλητή σε ακραίες δραστηριότητες ή ιδιαιτερότητες του αθλήματος του. Χαρακτηριστικά, μπορούν να καταγραφούν δυνάμεις/ροπές/πιέσεις σε πολύ μεγάλες ταχύτητες (έως και 12km/h), καθώς και σε μεγάλες κλίσεις (έως και 20ο), ή και συνδυασμούς τους με αυξανόμενη δυσκολία, μέχρι το σημείο που απαιτείται προκειμένου να διαγνωσθεί το πρόβλημα του αθλητή. Τα δεδομένα αυτά συνδυάζονται με βιντεοανάλυση και φωτοανάλυση καθώς και με την κλινική εξέταση ώστε να μελετηθεί αξιόπιστα το κινητικό πατέντο του κάθε αθλητή και τα προβλήματα του.

images07

Αναμφισβήτητα, αυτού του είδους οι μετρήσεις απαιτούν οργανωμένους ιατρικούς χώρους με εξειδικευμένο προσωπικό, όπως γίνεται στην Medisteps, αφού δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν αξιόπιστα με φορητά συστήματα ή από μη- εξειδικευμένους πτυχιούχους επαγγελματίες υγείας. Προσοχή λοιπόν στις διαφημίσεις με απίστευτα φθηνές ή/και καθόλου κόστος μετρήσεις και πελματογραφήματα, που γίνονται από “κάποιον” χωρίς πτυχίο στο σπίτι σας, ή “κάπου” σε κάποιο μαγαζί, χώρο εκγύμνασης, χωρίς να είναι ιατρείο ή φυσικοθεραπευτήριο. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά!

 images11                                                   imgres10

Η ολοκληρωμένη και λεπτομερής εξέταση από αξιόπιστο εξεταστή με τον κατάλληλο εξοπλισμό για το άθλημα σας, αποτελούν τη βάση της επιτυχημένης θεραπείας με ορθωτικά και στη περίπτωση των αθλητών.

Διαφοροποίηση σχεδιασμού και υλικών για τον αθλητή….                                                                      images16

Οι ανάγκες ενός αθλήματος σε συνδυασμό με τις ιατρικές ιδιαιτερότητες του αθλητή καθώς και η άνεση του αθλούμενου, καθορίζουν τον σχεδιασμό ενός ορθωτικού και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Ανάλογα τις δυνάμεις που ασκούνται και τους στόχους που τίθενται επιλέγονται ειδικής σχεδίασης υλικά με διαφορετικές μηχανικές ιδιότητες (πυκνότητα, ελαστικότητα, αντοχή, ερπυσμός, κ.ά.).          

                          images15                                                                          images14

Η γνώση και η εμπειρία επιβεβαιώνουν αυτό που η ιατρική βιβλιογραφία έδειξε τελευταία, δηλαδή ότι μπορεί να διαφοροποιηθεί θεαματικά η απόδοση ενός αθλητή ανάλογα τη χρήση του ορθωτικού που κάνει. Στην ακριβώς αντίθετη περίπτωση, ένας κακός συνδυασμός – ή πιο σωστά άγνοια επιλογής υλικών και σχεδιασμού του ορθωτικού, μπορεί να οδηγήσει σε εξίσου θεαματική μείωση αυτή τη φορά της απόδοσης του αθλητή.
images20

Στη Medisteps προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση  στον αθλητή, ερασιτέχνη ή επαγγελματία, που θα θελήσει να αναλύσει και να βελτιώσει τη μηχανική της κίνησης/βάδισης/τρεξίματος του.

imgres20