Τα παιδιά περνάνε περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα με τα σχολικά τους παπούτσια – αυτό είναι περίπου 1.200 ώρες το χρόνο – έτσι είναι ζωτικής σημασίας να φοράνε παπούτσια που θα τους κάνουν, θα είναι άνετα και θα αφήνουν αρκετό χώρο για το πόδι να κινηθεί και να αναπνεύσει. Επίσης, το σχήμα, οι παθολογίες και οι ιδιαιτερότητες των πελμάτων επιβάλλουν εκτός από το παπούτσι, και το πέλμα του παπουτσιού να είναι κατάλληλα διαμορφωμένο μέσα από μια εξατομικευμένη διαδικασία κατασκευής ορθωτικού πέλματος. Η διαδικασία αυτή δεν είναι απαραίτητη μόνο για την θεραπεία προβλημάτων των πελμάτων αλλά και για τη διατήρηση της σωστής στάσης και πρόληψης τυχόν προβλημάτων.

Υπάρχουν έξι βασικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται όταν αγοράζουμε παπούτσια στα παιδιά μας – ονομάζονται η λίστα των έξι θέσεων:

Η λίστα των έξι θέσεων

  1. Μήκος

Ελέγξτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος για το πόδι να μεγαλώσει. Το μεγάλο δάκτυλο, ή το δεύτερο σε κάποιους τύπους ποδιών, θα πρέπει να έχει χώρο από την άκρη του παπουτσιού όσο το πάχος του αντίχειρα του παιδιού. Πιο κοντό από αυτό και το παπούτσι πολύ γρήγορα δεν θα κάνει στο παιδί σας, πιο μεγάλο και το παπούτσι θα του είναι πολύ μεγάλο με κίνδυνο να το «χτυπάει» ή το πόδι να κινείται ανεξέλεκτα μέσα στο παπούτσι με αποτέλεσμα να μη μπορεί το ορθωτικό να στηρίξει σωστά το πόδι. Αντίστοιχες αρχές ισχύουν και για τους ενήλικες.

  1. Πλάτος

Το παπούτσι θα πρέπει να είναι αρκετά φαρδύ για την πατούσα, καθώς και για τα μετατάρσια. Πολύ στενά παπούτσια θα ασκούν μεγάλη πίεση στα πλαϊνά του ποδιού, προκαλώντας προβλήματα όπως κάλους και χιονίστρες.

  1. Βάθος

Το παπούτσι θα πρέπει να είναι αρκετά βαθύ για το πόδι. Δεν θα πρέπει να είναι πολύ σφικτό στην κορυφή του καθώς αυτό περιορίζει την κίνηση, το κάνει πολύ άβολο και θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα. Το βάθος του παπουτσιού επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στη περίπτωση ανισοσκελίας όπου απαιτείται το ορθωτικό της μιας πλευράς να έχει αυξημένο ύψος προκειμένου να αντισταθμίσει την διαφορά μήκους των ποδιών ή λειτουργικά να αντιρροπίσει περιπτώσεις σκολίωσης (λειτουργική ανισοσκελία). Πάντα επιδιώκουμε την αγορά παουτσιών όπου αφαιρούνται οι έτοιμοι πάτοι του εργοστασίου, προκειμένου να υπάρχει χώρος για την τοποθέτηση εξατομικευμένων πελμάτων εάν αυτό είναι απαραίτητο.

  1. Υποστήριξη αστράγαλου

Τα οστά του αστράγαλου και της πτέρνας θα πρέπει να υποστηρίζονται από το παπούτσι στη σωστή θέση. Το παπούτσι δεν θα πρέπει να «τρίβετε» ή να ενοχλεί τα οστά του ασταγάλου με κανένα τρόπο. Συνήθως, η ιδανική σωστή θέση των οστών του αστραγάλου και της πτέρνας υποστηρίζεται και διατηρείται από τη χρήση εξατομικευμένων ορθωτικών.

  1. Το δέσιμο της φτέρνας

Η πτέρνα θα πρέπει να «κάθετε» αναπαυτικά στην υποδοχή της πτέρνας του παπουτσιού χωρίς να είναι πολύ χαλαρή ή πολύ σφικτή. Συνήθως, σε προβλήματα του ποδιού που επηρεάζουν τον οπίσθιο πόδα, απαιτείται περαιτέρω υποστήριξη από το κατάλληλο ορθωτικό.

  1. Παρατηρήστε το βάδισμα

Ο τελικός τρόπος να ελέγξετε αν τα παπούτσια είναι τα σωστά είναι να παρακολουθήσετε το παιδί σας αλλά και τον ενήλικα που ψωνίζετε μαζί να περπατάει με αυτά! Σιγουρευτείτε ότι το άτομο περπατάει φυσικά και εύκολα με τα καινούρια παπούτσια και ότι η φτέρνα του παπουτσιού δεν γλιστράει πάνω ή κάτω.

Θυμηθείτε: όταν αγοράζετε παπούτσια να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός εκπαιδευμένου προσωπικού που θα χρησιμοποιήσει ένα ειδικά σχεδιασμένο μηχάνημα για να βρει το σωστό μέγεθος και σχήμα παπουτσιού για το πόδι του παιδιού. Αυτές οι μετρήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ήδη από το θεράποντα ιατρό και φυσικοθεραπευτή σας κατά τη διάρκεια της Κινητικής Ανάλυσης Βάδισης.